Karidesli enginar

Yepyeni uydurulmuş, pişirilmiş ve tadına doyulamamış bir tarifle daha yayındayım. Karidesli enginar, ne havalı bir isim değil mi? Görüntüsü de çok havalı…

DSC_00801

Havalar güzelleşmeye çalışırken Ankara’da yeniden soğudu ve geçen hafta pazarda satılan enginarların yaz geliyor müjdesine aldırmamak gerektiğini bir kere daha anlamış oldum. Oysa Ankara’da pazarda makul fiyatlı enginar satılmaya başladıysa bahar gelmiş yaz da çoktan kapıya dayanmış olmaydı. Neyse enginar tahmin ettiğiniz üzere çok yararlı bir sebze (sebze herhalde), hatta derler ki yılda 40 tane enginar yerseniz hasta olmazmışsınız, gerçi neye inanırsak hayat bize biraz da onu getiriyor 🙂

Tarifi vereceğim de bir türlü geyik aşamasını geçemedim, son bi gereksiz bilgi ekleyeyim enginar bitkisi de zaten deve dikeninin amcasının oğlu imiş, hatta eski Yunanlıları deve dikenini terbiye ederek enginarı elde ettikleri, enginar olmadığında deve dikeni halini de yediklerini biliyor muydunuz? Baksanıza çiçek açmış resimlerine çok benzemiyorlar mı?

devedikeni-enginar

9-10 adet tüylerinden ve dış yapraklarından temizlenmiş enginar (1 adeti 60 kcal) ki bu tas şeklindeki enginarlara da çektirdiğimiz eziyetle yetinmeyip 4’e bölüyoruz ve limonlu suya atıyoruz (kararmasını önlemek için)Cıvıtmadan tarife devam edelim ve malzemelerimizi sayalım,

2 adet havuç (havucunuz çok büyükse 1 de olur) ((1 adeti 26 kcal)

1 adet soğan (1 adeti 41 kcal)

Bir avuç kadar dondurulmuş karides* (200 gr desek 125 kcal)

2-3 sivribiber (1 adeti 12 kcal)

Bir tutam dere otu

2 yemek kaşığı Zeytinyağı (1 yemek kaşığı zeytin yağı 14 gramdır ve 120 kcal içerir.)

Enginarların kararmaması için limon suyu

2 kesme şeker (1 adet 20 kcal)

Çok azıcık limon kabuğu rendesi

Tuz ve su

DSC_00631

*Not: Karideslerin kabuklu ve bacaklı hallerini görmeye tahammulünüz var ise hiç çekinmeden taze karides de kullanabilirsiniz, ama benim gözleri bana bakarken onları temizleyip pişirecek kıvama getirmem pek görülecek şey değil ve donmuşu en kolay tercih benim için. Donmuş karidesler içinde küçük bir püf noktası bazı markalar dondurmadan önce su ile şişirdiği için piştiğinde koca karidesler cücük kadar kalabiliyor ben genelde iglo marka tercih ediyorum (reklam değil sadece tercih) bu güne kadar daha iyisine rastlamadım.

Önce karideslerimizi yumuşak olsun ve pişerken kokmasın diye 2 yemek kaşığı sirke eklediğimiz su da 15 dakika haşlıyoruz. Suyunu süzüyoruz.

Zeytinyağımızı, soğan, havuç, karides, biberi tenceremize ekleyip yüksek ateşte 1-2 çeviriyoruz.

karidesli enginar

4 e bölünmüş enginarları da söyle bir çevirip üzerine malzemeleri tam kapatmayacak kadar enginarları beklettiğimiz limonlu suyu, bir tutam da tuzu, 2 kesme şeker, bir miktar ince rendelenmiş limon kabuğu  ekleyerek kısık ateşte 20 dakika pişiriyoruz.

Ortaya muhteşem bir lezzet çıkıyor. Pişince tabağa aldığımızda üzerini de kıyılmış dere otu ile süslüyoruz. Muhteşem ve gayet haifif bir yemek oluyor.

karidesli enginar

Afiyet olsun.

Toplam kalori değerimizi 1102 Kcal.

4 porsiyon olduğunu düşünürsek her porsiyonu 275,5 kcal.

 

Bu yazı Genel, Ham hum kategorisine gönderilmiş ve , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Karidesli enginar için 1 cevap

  1. Geri izleme: Zeytinyağlı yeşil baklalı enginar | bilge der ki:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir