Zeytinyağlı tahinli yeşil bakla

Eski zamanlarda yaşayanlara göre baklalar, içlerinde öbür dünyaya gitmişlerin ruhlarını barındırırmış, dolayısıyla kutsalmış. Tohumu aylarca toprağa gömülü kaldıktan sonra ilkbaharın ilk yeşereni olan bakla, hıristiyanlık öncesi inanışlarda bile yeniden doğuşun, yani ölülerin vücutlarıyla ölmediklerinin sembolüymüş. Sadece bu kadar da değil  çok eski zamanlardan beri falcılar ve büyücülerin de kullandığı bir malzemeymiş.DSC_0264

Rivayetlerden birine göre Milano’nun da içinde bulunduğu Lombardia bölgesinde, geleneklere göre, evlenen kızın annesi damadın yastığının altına, içlerinde biri kabuklu, biri yarı, biri de tamamen soyulmuş birer bakla olan üç kese koyarmış. Gerdek gecesinin sabahında gelin keselerden birini açarmış; eğer şanssızlık eseri içinde soyulmuş bakla olan keseyi seçtiyse, kesin kocasına kötü bir şeyler olacağına ya da daha da beteri meteliğe kurşun atacaklarna inanılırmış.

Diğer bir rivayete göre ise bir gün bir çiftçinin bakla tarlasına keçi girmiş. Oğlu da bunu görünce  koşa koşa babasına haber vermiş. ”Bubaaa tarlaya keçi girdi, baklaları yiyoo” diye. Baba da ”aman oğlum yer yer doyunca gider boşver ” demiş. Biraz sonra tarlaya bir inek girmiş . Oğlan yine koşar babasına ”bubaaa inek girdi tarlaya tüfeği ver”, babası yine istifini bozmamış ”aman oğul yer yer doyuncak çıkar gider” demiş. Biraz sonra tarladan bir Giritli aile geçerken oğlan yine babasının yanında alımış soluğu ” baba, Girit’li bir aile girdi tarlayaa” diye. Adam hemen tüfeğine davranmış.

”Abov ne diyosuun, bitirmeden çıkmaz onlar çabuk gidek!”

Akdenizlilerin baklayı bu kadar çok sevdiği böyle şehir efasanelerine konu olsa da bakla yemek zorunda kaldığında “çiğnerken kedi yiyormuş hissi veriyor” gibi yorum yapanlara da çok rastladım.

İsmini söylemek yerine evrimini tamamlayamadığı için rezalet bir tadla kalakalmış yeşil fasulye diyenleri ya da kendi rızası ile para almadan iştahla yiyecek insanların aslında insan olmadığı savunanları gördüm ve  buna şahit olanların “ay o yenir mi” diye tansiyonunun düştüğü anlar ile de karşılaştım. Hatta üstüne dökülen yoğurdu ne yediğini gözüm görmesin diye döküyorlardan tut da şebeğe gömlek giydirip kravat taktığınızda nasıl hala bir şebekse, bakla da canım yoğurda rağmen hala bakladır yorumunu yapanları,  bunu ilk kim bulup pişirmiş ve koca insanlığa kabul ettirebilmiş diye gerçekten merak edenleri, merak etmekle kalmayıp “kereviz bile yediniz, alın bunu da yiyin, müstehak size” diye söylenenleri de gördüm.

Yoğurtsuzu kusturur yoğurtlusu diğer sebzelere küstürür bile dense de bence yeşil bakla  yoğurtla birlikte yenmesi gereken kadife dokulu, sofistike bir zeytinyağlıdır, idrar yollarını temizler, böbrek ağrılarını dindirir, iltihaplarını giderir. Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Kanamayı durdurur, öksürüğe iyi gelir. Boğazdaki şişlere ve bademciklerdeki iltihaplı şişlere iyi gelir, bakla kabuğu tüylere sürülürse, tüyleri inceltir, zayıflatır, yüzdeki lekeler üzerine konursa, yüzdeki yara, leke izlerini giderir, yok eder, cilde parlaklık verir. Cildin parlaklığını ve canlılığını artırır derler ben tamamen diyenlerin aracısıyım.

DSC_02222

Malzemeler;

1/2 kg bakla (360 kcal)

1 soğan (41 kcal)

2-3 diş sarımsak (14 kcal)

1 adet havuç (26 kcal)

1 yemek kaşığı zeytinyağı (120 kcal)

1 çorba kaşığı tahin (90 kcal)

1/2 demet dere otu

2 çorba kaşığı yoğurt (80 gr 65 kcal)

Bir tutam susam

 

Soğanı, sarımsak ve havuçları doğruyoruz. Nasıl mı? Soğan ve sarımsağı, ince havuçları ise parmak kalınlığında (küçük parmak diyelim benim parmaklarım çok küçük) doğruyoruz. Zeytinyağı ile kavurmak için tenceremize atıyoruz. Soğanlarımız yumuşayınca baklamızı da ekleyip azıcık kavuruyoruz. Daha sonra bir kaşık tahini ve baklaların üzerini geçecek kadar suyu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Ben suyunu çekinceye kadar beklediğim için 30 dakika kadar pişiyor. 

Hafif ılıyınca üzerine dere otunu doğruyoruz.

DSC_0254

Yok ben yoğurt olmadan yemem diyorsanız üzerine 2 kaşık yoğurt koyup susam ekeliyoruz;

DSC_02641

Yoğurtsuz olarak toplam 637 kcal.

3 porsiyon olduğunu düşünürsek her bir porsiyonun da üzerine 2 kaşık yoğurt (80 gr) koyarsak  213+65= 278 kcal.

Afiyet olsun.

 

Bu yazı Genel, Ham hum kategorisine gönderilmiş ve , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Zeytinyağlı tahinli yeşil bakla için 1 cevap

  1. Geri izleme: Zeytinyağlı yeşil baklalı enginar | bilge der ki:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir