Göbişiniz acıkıverdi!!! Olacak ya evde de 1 gr nutella kalmamış kaşık kaşık yemeye!! Akıtmayalım hemen salyaları nutella dedim diye, tok tutacak lezzetli bir şey yapsak ne yapabiliriz? Tamam şimdi buldum “yarım kuzu!!!”
Yok canım kuzuyu kesip yarısını yemeye meyletmetyeceğiz, yazık hem yavrucuğa, Elazığ’ın meşhur yarım kuzu salatasını yapacağız yani aslında bildiğimiz soğanlı yumurta salatası.
Ben çocukken (çocukluğumun bir kısmı Elazığ’da geçti) elinde sepet ile bir amca sokaklarda “yarım kuzu, yarım kuzu” diye bağıra bağıra bir çeşit yemek satardı lakin ben bir türlü bilemezdim o sepete kuzuyu nasıl sığdırmış. Küçük ve çekingendim soramazdım da “Bey amca, bey baba nasıl koydun kuzuyu sepete?” diye. Sonra bir gün sokaktaki karnı acıkan bir esnaf amcaya verirken gördüm sepetin içindekinin ne olduğunu, meğer yarım kuzu dediği yeşil-sarı-beyaz ve tandır ekmeğine sarılan bir şeymiş. Çocuk aklı ya dedim ki kendi kendime bu “Elazığ’lılar da bir acayipmiş ayol civcive kuzu diyorlar ve çiğ çiğ yufkaya sarıp yiyorlar!!!”
Hayal gücümün bana oynadığı oyunu pas geçersek aslında Elazığ mutfağı 150’ye yakın yemek çeşidi ile gayet zengindir ve yarım kuzu yumurtalı yapılan yağda, mıhlama, gaygana, ışkınlı, pestilli, ıspanaklı, fasulyeli gibi yemeklerden sadece bir tanesidir. Nasıl zengin olmasın üç öğün yemeğin dışında kuşluk yemeği ve özellikle yatsılık denilen pestil, ceviz, orcik, meyve gibi yiyeceklerin bulunduğu öğünleri vardır ve tarihi Oğuzlara kadar uzanan tutmaç, umaç aşı anamaşı, kara kavurma gibi yemekler de bulunmaktadır. Bütün bunları söylemişken tandır ekmeğini de es geçmeyelim çünkü bu yarım kuzunun olmazsa olmazı tandır ekmeğidir ve içine sarılıp dürüm yapılıp yenir. Şimdi biz sadece yumurta salatası gibi düşüneceğiz çünkü tandır ekmeğimiz yok ve ben henüz tandır ekmeği nasıl yapılır bilmiyorum, ama aynı ambiyansı yaşatmak isterseniz marketlerde satılan pişmiş yufka ekmeklerinden alıp içine sarabilirsiniz.
Öncelikle yumurtanın yararını saysak mı dedim, sonra amaan kim uğraşacak araştırma okumayla, aklıma ilk hakaret mi yoksa övgü mü olduğu belli olmayan, yanar döner bir ifade “yumurta gibi çocuk” yakıştırması geldi, gerçi bunun bir de “nur topu gibi” versiyonu var ama onu boş verelim (nuru nerden topu nerden bulacağız şimdi), ve yazı da bununla gelişti…
İnsanlara lakap olarak takıldığında pek hoş karşılanmasa da bütün protein çeşitlerini içinde hapsederek çok besleyici ve sağlıklı olduğu söylenir yumurtanın ve diğer protein içerikli gıdalara göre gayet de ucuzdur. Kapıya dayanmadıysa harekete geçmez ya insan, bu nedenle her türlü başarısızlığımızın tek sorumlusu “O”!!! Rafadan yapılıp yiyelim ki kafamız rahatlasın. Çünkü eğer yumurta yemiş Boris (tanımayanlar için tekrarlıyorum benim kocaman köpeğim) gibi rahatlamaya kalkarsak kokudan sadece kendimi değil çevremizdeki herkesi boğabiliriz, malum her protein içerikli gıda gibi çok feci gaz yapar.
Zaman zaman televizyonlarda sarısını yiyin beyazı zararlı, zaman zamansa beyazını yiyin sarısı kolestrol yapıyor diye bir türlü kendi kendilerince fikir bilğine varamasa da bilim insanları bence bütün olarak abartmadan haftada 1-2 kez yiyelim, çünkü gıdalardan dejenere olmayan kalmadığı için yumurtanında gerçekten tavuktan olması gerektiği şekilde çıktığına pek inanmıyorum. Fabrikada güneş yüzü görmemiş, iki günde büyüyen, mutsuz, zavallı, hormonlu tavukların, mutsuzluk içinde yumurtladığı yumurtalarını yiyoruz. Ve vücudumuza fayda geleceğini hayal ediyoruz. Şimdi düşündüm de akvaryum olayımdan sonra balkonda tavuk da beslesem hiç de kötü etmem galiba.
Bu kadar yazınca aklıma geldi bence yumurta çok kaba, gayet sevimsiz bir kelime buna biz yımırta, yapan hayvana da davık desek ne çok eylenir dilimiz değil mi?
Neyse tarifi vereyim;
Malzemeler; (2 kişilik)
3 yumurta (haşlanırken çatlamaması için biraz tuz atmalıyız)
Bir tutam maydonoz
3 yaprak marul
½ ay şeklinde doğranmış kuru soğan (taze soğan da olur ama bildiğiniz gibi ben temizlemeye üşeniyorum)
½ limon suyu
1 adet minik doğranmış biber
Acı pul biber
Sumak
Tuz
Karabiber
1 kaşık zeytinyağı
Yumurtalar haşlanıp doğranır, yeşilikler soğan ve biber ince ince doğranıp baharatlar, limon ve zeytinyağı ile harmanlanır. Ta taaa soğanlı yumurta salatamız hazır!!!
Eğer salata olan niteliği yarım kuzuya çevirmek isterseniz, yufka ekmeği genişçe bir alana yayıyoruz. Ben bütün sardığımda patlayıp içindekiler döküldüğü için yarım yarım sarmayı tercih ediyorum. İçine salatamızı koyup sarıyoruz. Yanına domates doğrayıp (domates ve yumurta yan yana burnunuza kötü kokabilir buna dikkat etmelisiniz) yanınada bir çaydanlık çay…
Ohh birde ayaklarımı uzatıp şu tabağı göbeğime koysam, elime de alsam kumandayı, bir yandan ısırıp bir yandan zap yapsam…