Canım mobilyamızda, masamızda leke kalmasın diye kimin uydurduğu belli olmayan işlevsel bir alettir bu arkadaş. Çoğunlukla basit kartondan iken, git gide çoğalan ve çeşitlenen yapıları ile farklılaşmışlardır. Eskiden biz bunları barlarda bedava oluyor diye çaktırmadan çantaya atardık, şimdilerde ise gayet yüklü fiyatlara sağda solda satılır oldu. (Biz mi dedim? Hemde “bar” ile aynı cümlede? yok ya bir arkadaşım anlatmıştı, ben yapmadım yani, gerçekten) Koleksiyonunu yapandan tutun da, mause pad (fare altlığı) olarak kullananını bile gördüm, vallahi yalan değil.
Bilinç altımızdaki etkisi de az değil bu nesnenin;
1- Kesinlikle bağımlılık yapıcı. Varlığına aşina olduktan hemen sonra içecek dolu nesnenizi azla çıplak yüzeye koyamadığınızı, sanki birşey eksikmişcesine etrafa söyle bir bakıp arandığınızı hissedersiniz.
2- Mesela ofiste, evde, barda sinirlendiğiniz arkadaşınıza, aile fertlerinize, barmene fırlatılacak frizbi olarak ilk algıladığımız şey cep telefonumuz olsada ona kıyamayıp bunu kullanırız. Birde bardağın altına yapıştığı zaman.
Fiyuuuuuv tam isabet!!!
3- Sizde güzel anların anısını bırakan mekandan el altından çantaya atıp, yüzyıllar sonra o anı kaçamak için hatırlatıcı olarak kullanabiliriz.
4- Gözünüz bilgisayarda, önünde not alacak kağıt defter olduğu halde bunu kullanmak zorunda iseniz, aman dikkat, bakmadan hareket ederseniz üzerine adam gibi yerleştirdiğimizden emin olamayacağınız için hep bir tedirginlik içinde oluruz.
5- Rakı masalarında abisi vardır bunun, hatta değiştirip adını böyle afilli afilli “ehl-i keyf” yapmışlar.
6- Bunun bizim kültürümüzdeki adı tabii ki çay tabağı!! Böyle oralet olsun, çay olsun, ıhlamur, kivi olsun hepsi bardağın altındaki çay tabağı ve içindeki şıngır şıngır kaşıkla gelir. Ve bu tabak öyle işlevseldir ki şekeri karıştırırken oluşturduğunuz anafor hızını alamaz da bardaktan taşarsa tabağa dökülür, etrafa değil. Kahve’nin köpüğü taşsa ziyan olmaz, sonra fal kapatırsın, tabak hanendir, “aman da hanene kuş konmuş” diyaloglarını peşinden getirir. Ama soğuk içecek, büyük boy bardak olduğunda bardak altlığı şart yoksa sehpanın, masanın üzerine damlayan bardakdaki damlacıkların annemizin sinir seviyesinde yaratmış olduğu etki paha biçilemez.
7- Süstür aslında, işlevsellikten çok dekoratif yanı insanları koleksiyon yapmaya zorlar.
8- Çok çabuk masanın üstünden intihar edip yere düşerler. Ararsın tarasın bulamazsın sonra bir bakarsın ki yerde. Hah o zaman bil ki artık ortalığı biraz toplayıp düzeltme vaktin geldi.
9- İstifçi olmadığı halde bunları biriktirenler vardır bir de, atmıyorum gayet de gerçek bir şey bu.
Bu saydığımız 9 maddeye rağmen siz de eğer salondaki sehpanın üzerine sıcak içecek dolu bardak koyduğunuzda beyaz bir hare şeklinde düzensiz fakat desenli yeni sehpacıklarınız olsun, soğuk içecek koyduğunuzda bardağın kenarından akan damlalar yüzeyi ıslatsın, vesile ile annemiz, eşimiz, misafircilik oynadığımız dostumuz kafayı yesin istemiyorsanız bence artık “bardağın altına peçete koysam yeter” düşüncesinden vazgeçin. Ya paraya kıyıp bardak altlığı alın yada elinize malzemeleri alıp sizler de bir kaç parça altlık yapıverin.
Malzemeler,
Kalıp
Renkli ince ve kalın keçe
Silikon yapıştırıcı
Bardak altlıklarını süslemek için kurdale, fisto vs.
Kalıbı ve yapılışı için ihtiyacınız olan bilgiler aşağıda.
Fil bardak altlığı yapılışı
Kalın keçeden fil kalıbımızı koyarak 6 adet fil kesiyoruz. Sizler isterseniz Her fili başka bir renk kesebilirsiniz ama ben hepsini aynı renk sadece kulaklarını farklı renk olarak kestim.
Daha sonra kulakları için fil kalıbındaki kulaktan ek bir kalıp çıkartıp, renkli ama ince keçeden kulak kesiyoruz. Burada dikkat edilecek şey bu katmanı ince keçeden kesmek. Malum üstüne bardak koyduğumuzda dengesini kaybedip bizi zor durumda bırakmasın.
Kalın keçeden kestiğimiz fili ve ince keçeden kestiğimiz kulağını yapıştırıyoruz. Daha dekoratif, süslü püslü fillerimiz olsun isterseniz, bardağın altına denk gelmeyecek bir yere kurdale, dantel fisto vs. kondurabilir hatta hızınızı alamayıp bunlara kutucuk bile yapabilirsiniz.
Güle güle kullanın.
Geri izleme: İşte bunlar hep keçe işleri | bilgederki.com
Geri izleme: Şekilli buz dolabı süsü (magnet) | bilgederki.com