Bu ara insanın moralini yüksek tutacak espirili yazılar yazdıracak günler değil herpimiz farkındayızdır. Evde kışın soğuğundan kendimizi korumak için burnumuzu bile pencereden çıkarmazken, yağan karların buzları yaklaşık 15 gündür yerden kalmadığı için bakkala bile düşüp bir yerini kırma korkusu ile gideken, televizyonu her açtığında acaba bu gün nasıl bir üzüntüye boğulacağım diye paranoya yaparken bir de baktık yeni yıl geldi.
Ay ne güzel geldi yeni yıl, hoş geldi diyemeden bütün Türkiye’ye aynen Ankara’nın bulutlu bahar mevsimini andıran karalıklık haberler ve kötü şeyler getirdi. Çekecek ne çok çilen varmış Türkiye’m, bitmedi gitti diyorum ben baktığım yerden. Yakınlarını kaybedenler onlar nasıl desin de kendilerini teselli etsinler…
Cümleten başımız sağolsun 2017 geleli henüz 6 gün olmuşken İstanbul, İzmir ve Suriye’deki sehitlerimizin ardından…
Malzeme;
4,5 numara tığ
5 Numara şiş
Alize Süperlana Maxi Pembe 2 adet
Alize Süperlana Maxi Bordo 2 adet
Alize Süperlana Maxi Beyaz 3 adet
Yapılışı;
İki basamak halinde yapmamız gerekiyor ama sıraya tabi değil. İsterseniz motifleri örüp sonra üst kısmına kafanıza göre örebilirsiniz önce motif tarifini vereyim;
İlk olarak bordo ile 9 zincir çekip halka yapıyoruz. Halkanın üzerini doldurmak için 3 zincir çekiphemen peşine tığ üstüne 1 dolama alarak iki adet trabzan yapıyoruz. Peşine 3 zincir çekip gene tığ üztüne 1 dolama alarak 3 adet trabzan daha yapıyoruz ve 3 zinciz çekip 3 trabzan yaptığımız işlemi 2 kere daha gerçekleştirip peşine 3 zincir çekerek başladığımız yere birleştirerek tamamlıyoruz. 4 adet 3lü grupta trabzanımız oluyor. Bordo ipi kesiyoruz.
İkinci kattaki beyaz için ilk olarak beyaz ip ile elimizdeki bordonun zincirli boşluğuna 3 zincir çekiyoruz peşine 2 adet trabzan yapıyoruz. 2 zincir çekip diğer 3 zincirli boşlığa 3 tarabzan yapıyoruz. 3 zincir çekip aynı boşluğu 3 trabzan daha yapıyoruz. Kısaca köşelerde 3 zincir, tarbzanların üstünden atladığımız yerlerde 2 zincir çekerek beyaz ipimizi de tamamlamış oluyoruz.
Geldi son katman pembe ipimize. Bu da aynen beyaz ip gibi başlayıp, trabzanlar üstüne 2 zincir köşe dönmelere 3 zincir çekerek kare motifimizi oluşturuyoruz. Eğer sonradan birleştirmeyeceksek motifleri her pembe sıra örülürken birşleştirmemiz gerekiyor. Bu şekilde 9 adet motifi yan yana birleştirdiğimizde bedeni enlemesine saran hırkamızın tabanı oluşuyor. Motifleri bir birine ekleyerek dikine 6 sıra, enine 9 motif olacak şekilde battaniyemsi bir örgü elde ediyoruz.
Fotoğraf başka renkler ile örülmüş bir motif fakat sayı ve ölçüleri aynı. Talımatlardansa örnekten bakarak yapması daha kolay, bakarak da yapabilirsiniz.
Geldik şiş örgü yerine;
Beden için;
Motiflerin tersine düzüne dikkat edecek şekilde her motif üzerinden 15 adet ilmek, motiflerin birleşme noktasından 1 ilmek alarak toplam 144 ilmeğimiz oluyor. Birkaç sıra ördükten sonra kol, daha sonra ön ve en son arka yakaları kesip tamamlıyoruz bedeni. Ben omuzlar için 11 ilmek bıraktım.
Kollar için;
Motifleri aynı şekilde örüp 3 motifi birleştirip üzerinden toplamda 45 ilmek çıkartarak kol boyunca örüp, bedenden kestiğimiz kollara denk olacak şekilde keserek tamamlıyoruz.
Kollar ve bedeni birbirine diktikten sonra yaka, bedenin önü ve etek ucunun hepsinin üstünden önce borso, üstüne beyaz, üstüne de pembe iple motifte kullandığımız şekilde tığ ile örerek hırkayı tamamlıyoruz. Dikkat etmemiz gerek tek olgu yakayı tığ üstü almadan sık iğne olacak şekilde çevirmemiz. Çünkü örgü daha yumuşak motikler ağır olduğu için yakayı sıkılamazsak motifler aşağı çektiği için sarkıyor. Yukardaki fotoğraf sık iğne yapmadan örüp denediğim, giydiğimde kötü durmuyordu ama yakası aşağı doğru sarkıyordu. Bi kaç kere söküp örmem gerekti, tecrübe ile sabit. En son tersinden ütü bezi koyarak ütülediğimde ördüğümden çok daha uzun bir hırka elde ettim. 6 değil de motifi 5 sıra örseymişim çok daha istediğim gibi olacakmış onun için siz ne boyda öreceğinize karar verirken istediğinizden bir 10 cm kadar kısa örün, ütülediğiniz anda uzayıveriyor.