Kapşonlu pelerin nasıl dikilir? (Bir tasarım harikası)

Kapisonlu pelerin

Pelerin sahibi olmak ister misiniz? Nereden aklıma geldi vallahi hiçbir fikrim yok ama bu ara beni bir pelerin giyme hevesi sardı. Üşenmedim interneti araştırdım, bedava kalıp buldum kendimce uyarladım va tataaa!!!

Pelerin konusunda birkaç bilgi vereyim istiyorum, ilk benim aklıma kırmızı başlıklı kız geldi, başlığının modeli aslında bir pelerin ve kocaman şapkası idi. Aslında kadın gözüyle baktığım için kırmızı başlıklı kız geliyor aklıma, pelerin demek temelde süper kahraman demek, bak süperman’e pelerini savura savura uçuyor ve o süper kahraman!! Aslında o kadar da ütüyopik bir kıyafet değil çünkü insan oğlu yaradılışından itibaren örtünmek için bu aksesuardan faydalanmış bulunmakta. İngilizleri yoğun yağmurdan, arapları güneş ışınlarından toz fırtınalarından korumuş nesiller boyu. Temel amacı gerek vucudu gerekse kıyafetleri dış etkilerden korumak olmuştur. Ellerini kullanmadan konuşamayan biri tarafından olsa gerek kol hizalarına delikler açılmış ve bu gününkü paltoya doğru evrimleşmeye başlamıştır. Hala varlığı yer yüzünden silinmesede bu günkü montların babaannesi olarak kalmıştır.
Çiçek çocuklar döneminde şarkıcıları hep elinde gitar sırtında pelerin ile görürüz mesela, nedense uzun ve dökümlü pelerinler bir gizem havası katmakta insansa bence. Hem kadın hem erkek dış giyimi olarak dünyada evrilse de bu gün Türkiye’de yetişkin erkekler arasında pelerin giyen son kişi Kara Murat filmlerindeki Cüneyt Arkın idi galiba. (Neden bizim hiç süper kahramanımız yok !!) Erkeklerin sadece sünnet törenlerinde mahalle baskısı yüzünden cesur görünmek zorunda olup kahramancılık oynar gibi yaptıklarını düşünecek olursak pelerini de en son orada takmış olmaları şaşırtıcı bir durum değil. Sonra mı? Sonrası bilindik hikaye işte, höd zöt ben erkeğim ama gel gör ki içi aynı klavye cengaverliği gibi yaşanmış bomboş bir hayat. Aaaaa, gene kontrolümü mü kaybettim yoksa? Uzatmayım devam ediyorum.
Yabancıların cadıları vampirleri gibi efsanevi karakterlerinde erkeklerin pelerinli olduğunu, din adamlarının kullandığını görebiliriz lakin bizde hocalar cüppe giyer pelerinlisini hiç görmedim ama cüppelisi hergün TV de.
2000’li yılların Türkiyesin’de ise pelerin çoğunlukla tesettür modasını bir parçası ama temel olarak insanlarca saklayıp, gizleyip dış etkilerden koruduğu için, açığa çıkarmadığı için seviliyor, bense görünmez yaptığı için seviyorum. Sıcacık sarılan kollar gibi bedeninize, 12 kollu bir ahtapotunuz yoksa hayatınızda ve sokulup kollarının altına gizlenemeyecekseniz, en iyi ilk alternatifimiz savura savura gezeceğimiz pelerinimiz olur. Malum bir kadının en iyi giysisi erkeğinin kollarıdır. Tabi bu laf egolarından arınıp iki kişilik dünya yaratıp sarmayı bilen delikanlılara…

Üff saçmaladım gene, devam ediyorum;

Malzemeler;
2 metre çift en kumaş
70 Cm astar olarak kullanacağınız kumaş
3 metre dantel vs.
3 adet düğme
Pelerin kalıbı

Pelerin kalıplarını üzerinde yazan numaralara göre yan yana koyup yapıştırıyoruz. Bu elimizdeki bedava kalıp bize tam ya da yarım daire kıvamlı bir savurma potansiyeli sağlamadığı için ben yarım daireden yapmaya karar verdim. Kalıbın sadece yaka kısmını ve Kapişonunu kullanacağımı düşünerek pdf dosyasının sadece onları içeren kısımlarını yapıştırdım. Sonra üzerine aydıngeri koydum kalıp çıkardım ve çıktıları birbirinden ayırıp dosyaladım.

pelerin kalıbı kullanımı

Kalıbın yaka kısımlarının omuzlarda denk gelen yerlerini dik açı yapacak şekilde bantladım ve kumaşımı nerdeyse çizmeden kesecek kadar profesyonel hissettim kendimi. Kestim mi ? Hayır önce çizdim doğal olarak.

pelerin kalıbı yaka kısmı kullanımı

Kumaşı 2 ye katlayıp kendimize daire kesebilecek bir ortam ayarlıyoruz.yaka olacak kısıma yapıştırdığımız yaka kalıbını koyup sadece üst tarafını çiziyoruz. Altından bize ne bizimki yarım daire olacak nasıl olsa.

yarım daire pelerin çizimi

Ben boyunu 1 metre olarak ayarladım pelerinin.

Pelerin yakası nasıl olur

Alttaki kumaşa çizdiklerimiz aktarılsın diye beyaz karbon kağıdı ve rulet kullanıyoruz. İşte bu tırtırlı tekerlekli tahta saplı aletin adı rulet. Rulet ile karbon kağıdını kumaşın altına koyup çizdiğimiz çizgilerin üzerinden geçiyoruz ve son durum budur;

pelerin ve rulet

Önce omuz pensini kapatıyoruz, sonra kapişonu yaka oyuğuna iğneliyoruz. Nedense kalıp tam denk gelmedi ben birazcık yuvarladım ense kısmındaki dikişi. Yaka içini  ve düğmelerin altına gelecek kısmı ben ayrıca sarı benekli kumaş ile kapladım ki biraz afilli görünsün.

pelerine birit ekleme

 Dantel detay eklemek isterseniz o siz kalmış, ister sadece benim gibi önünü ve kapişonunun etrafını isterseniz her yerini kaplayabilirsiniz.

pelerin ve birit

En son da dantel süsünü diktim.

pelerine süs ekleme

En sonların sonu gelmedi farkettim ama buna birde Düğme dikmek, ilik açmak gerekecek;

pelerin tamamlandı

İliklere geçireceğimiz 3 adet düğmeyi de dikince tamamlanmış oldu, hızımı alamadım bir adet de daha kısa pembe diktim, kullanmak için değil tabii ki onu hediye etttim.

Ben de yapım ayol ne var diyorsanız, burun tarifi yukarıda, yok ne uğraşacağım satan varsa alırım derseniz sizi buradan alalım;

Pelerin nerden alınır?

Bu yazı Dikiş, Genel kategorisine gönderilmiş ve , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Kapşonlu pelerin nasıl dikilir? (Bir tasarım harikası) için 1 cevap

  1. Gülşan der ki:

    Slm bende pelerin çok seven biriyim.bu pelerinden dikmek istiyorum kalıp çok güzel.anlatımınız çok güzel fakat bişide takıldım.ön ve arka tümmü kesiliyor parçalımı cevabınızı bekliyorum.şimdiden tşk ettim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir