Şimdi adını söyleyince gözünüde canlanacak, canlandığında da “oy tombulum, tomblum, yoldan gördüm yorgunum” şarkısını söyleyeceğiniz kibele’nin hükmettiği olguyu bereket kabul edersek, yaradan’ın bağışladığına inanılan verim diye de adlandırabiliriz. Bir de bunun filli versiyonu var ki, herhalde Hindistan, fil, rengarenk şeklinde bir çağırışım ile birbiri ile bütünleştirilmiş.
Bir de fil var yani, hayır selpak halakaları değil, santrançta çapraz giden taş değil, bildiğimiz hayvan olan, hafızası söz konusu olduğunda fil hafızalı tabirini lügatımıza katan, karada yaşayan en büyük memeli fakat memeleri yok denecek kadar küçük olan, hani böyle hortumu ile size sarılsa sizi havalandıracak olan fil. Belki bunu okuduğunuzda ruh hastası diyeceksiniz ama yunus ve at ile birlikte en çok beslemek istediğim hayvanlardan birisi de bu.
Bereket getirdiğine dair hurafeler var evet amam bu tamamen dekorasyon amaçlı, satış pazarlama taktiği yoksa 7 tane file benzeyen obje ne diye berket sembolü olsun da milletin evini doldursun. Mesela; Filler topluluk olarak yaşayan birbirlerine sahip çıkan, sabırlı, iyi hafızaya sahip, güçlü ve sebat eden hayvanlar olduğundan insanlar tarafından kullanıldıklarında da aynı kişiden emir almak isterlermiş, yani sabitlermiş. Bolluk bereket timsali olarak anılmaları Uzakdoğu’dan esinlenerek sonradan kültürümüze girmiş bir sembolmüş. Uzakdoğu’da taşımacılık ve birçok zor iş bu hayvana yaptırıldığı için file sahip olanların işleri kolaylaşırmış. 7 tane olmalıymış ki işin bu tarafı sonradan edinilen bilgi 7 sayısına atfedilen kutsallık ile ilgiliymiş. 7 çakra, yerin ve göğün 7 katı vb…
Ben de bu keçe olayına fil keserek başladım zaten. Sonra kestiğim basit filleri ne yapacağımı bulamayıp, önce arkasına magnet yapıştırıp buz dolabı süsü yaptım, uç uca ekledim rüzgarda uçuşan sarkaç gibi bişey yaptım (çocukluğumdan beri rüzgarda uçuşan şeyleri severim, balkondaki çamaşır ipine kurdaleler bağlar sonra panayır mı burası diye babamdan fırça yerdim), sonra baktım herkes aaa bereket fili mi yaptın diyor, ne olduğunu bilmeden “hee dedim, bereket fili yaptım”. Böylece akşamları boş zaman olarak geçirdiğim anları güzelleştirecek eylem haline geldi. Buyrun yan tarafta ilk denemeler, aşağıda ise kalıbı.
Geri izleme: İşte bunlar hep keçe işleri | bilgederki.com