Temel dikiş adımları

Bu gün hep beraber geniş etek dikiyoruz. Cümleyi yazarken aklıma çocukluğumda pazar sabahları kahvaltı yaparken izlediğim origami anlatan bayan geldi. “evet çocuklar bu gün hep beraber kurbağa yapıyoruz” derdi. O zamanlar benim de prenses öpünce prense dönüşen kurbağa hikayesini yeni duymuşluğum vardı ki o televizyona bakarak yaptığımız kurbağa yırtılıncaya kadar defalarca öptüm bir türlü prense dönüşemedi. Çocukluk anılarımı sonraya bırakıp etek dikme aşamalarına geçiyorum.
Kullandığım kalıbı ocal ayına ait Burda Pratik Dikiş Dergisi‘ndeki etekten iş arkadaşıma diktim ve aşama aşama o lacivert eteğin yapılışını anlatacağım.
Öncelikle bel ölçünüzü alıp çıkaracağınız kalıbı ona göre belirlemeniz gerekli. (Bu bol bir etek olacağı için kalça genişliği ölçüsüne gerek yok, sadece bel ve etek boyu.) Bel ölçüsüne göre 36 bedenden azıcık geniş olması gerekiyordu ve bende kalıbı kumaşa koyarken kumaş ortasına biraz pay bıraktım.
Aşamalar:
1.  Dikilmek istenen kıyafet burda kalıplarında belirlenir, beden ölçüsü alınır.
2.  Alınmış ölçüye göre kullanılacak kalıpta denk gelen beden belirlenir. Bundan önce kullanılacak kalıp belirlenir ki bu Burda dergisinin model açıklamaları kısmında hangi pafta hangi renk olduğu yazmaktadır.
Kalıp üzerindeki her bir farklı çizgi farklı bir bedeni temsil ermektedir. Benim ölçüm 36 bedene denk geldiği için ben yukarıdaki resim için konuşursak 36 yı temsil eden dikenli tel görünümlü çizgiyi takip edeceğim, her pafta çiziminde 36’ya denk gelen çizgi başka kullanılmış olabilir..
3.  Parşumen kağıdı kalıp üzerine yatırılır ve denk gelen beden parçalar çizilir.
4.  Parşümen kağıdına puzzle parçası gibi yerleştirdiğimiz kalıplar makas ile kesilir.
5.  Kumaş tersi dışta olacak şekilde boyuna ikiye katlanır, masaya yatırılır.
6.  Çıkarttığımız kalıplar kumaşın üzerine dikiş payları birbirine tecavüz etmeyecek şekilde yerleştirilir, iğnelenir.
7.  Sabun yardımı ile kalıpların etrafı çizilir, kalıp üzerindeki numara ve işaretlerde kumaşa işlenir.
8.  Kalıpların iğneleri çıkartlıp daha sonra başka bir uygulama için tekrar kullanmak üzere ortadan kaldırılır.
9.  Kumaş keserken kaymaması için her parça kendi içlerinde attaki kumaş katına iğnelenir.
10. Kumaş üzerindeki çizgilerin etrafı 1 parmak boşluk bırakılarak kesilir.
11. Kumaş parçalarının arka tarafındaki parçanın da çizilebilmesi için bir adet karbon kağıdı (ben koyu renkler için sarı karbon kullanıyorum) ve bir adet rulet alınır.
12.Kumaşın altına karbon kağıdının boyalı kısmı kumaşa değecek şekilde yerleştirilir, sabun çizgilerin üzerinden rulet ile geçilir. Bu işlem her çizilmiş kumaş parçası ile yapılır. böylece neresinden dikeceğimi bilmediğimiz parçamız kalmadı ortada.
Hazır elimize karbon kağıdını almışken fermuarın da denk gelen yerini de kumaşın yüzüne çiziyoruz çünkü gizli fermuarlar kumaşın yüzünden dikiliyor.(Karbon kağıdı izinin üzerinden sabunla geçmek zorunda kaldım, çok net görünmüyordu puantiyeler yüzünden.
13. İğneli parçalar birbirinden ayrılır.
14. Her parçanın kenarına elde sülfile yapılır ya da makine de overlok çekilir.
15. Birbirine birleştirilmesi gereken parçalar iğnelernir ve makineye çekilir. Şimdi burada herkes ” aaa teğel yapman gerekmez mi” diye sorabilir lakin benim acayip acelem vardır dikiş dikerken katlanamıyorum incik cincik işlere.
16. Her şeyden önce eğer ortada bir fermuar varsa dikilecek yeri belli olduysa mutlaka onu dikerim ben. Devamında da fermuarın altında kalan kısmı dikerim ki fermuar sonrası potluk yapmasın. Kıyafet tamamlandıktan sonra fermuarı (hele de gizli fermuar ise çok daha zor) dikmesi gerçekten çok zor oluyor.elinizin altı kocaman kalabalık ve makinede çeviremez hale geldiğiniz kumaş ile dikmeye zorluyor oluyorsunuz.
Puantiyeli eteğin beline eklmek için bir uzum şerit kesmiştim ve tele ile sertleştirip, esnemesini önlemiştim. Eteğin fermuarını ve her iki yanını diltikten sonra kesip hazırlamış olduğum bel şeridini eteğe diktim.
17. En son olarak düğme kullanılacaksa ilik açılır ve düğme dikilir.
Hemen hemen her kıyafet uygulamasında benim yaptım aşamaları sıralaması böyle.
Dikmiş olduğum bol eteğin son hali ve sahibinin üstündeki hali de aşağıda 🙂
 
Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş ve , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Temel dikiş adımları için 1 cevap

  1. busra der ki:

    ruletın nerde kullanıldıgını sızden ogrendım coook tesekkur ederım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir