Son zamanlarda polimer kil hamurlarına ve keçelere merak saldım. Bir zamanlar benim bir etsy dükkanım vardı hala var mı bakmadım bile lakin ona da yeniden el atmam gerekecek sanırım aksi halde ev denenmiş tasarımlar ile dolup taşacak. Nereden geldi bu polimer kil merakı hemen anlatayım. Önce gittim haki yeşil bir kumaş aldım. Amacım arkadaşlarıma ve etsy de satmak için pek çok kez diktiğim, bir türlü fırsat bulup da kendim için yapamadığım bir pelerin yelek kombinasyonu dikmek idi. Düğme almak için gezdim dolandım aman Allah’ım o da ne? metresine 3 TL ye aldığım kumaşın 5 TL’lik kısmı ile kıyafeti elde ederken 8 tanecik düğmeye 10 TL vermek içimi acıttı. İnternette bir iki aradım gördüm ki polimer kil ile sanatçı ruhlu insanlar neler neler yaratıyorlar.
Son olarak bir kaç kalıp polimer kil alıp (Sadece Fimo marka bulabildim) düğme denemeleri yapmaya başladım. hızımı alamadım küpe kolye ucu, keçe den çiçek, keçe çiçekten taç vs. yapmaktan hafta sonunu el işi günü olarak geçirdim. Yukarıya bir kaç resim ekliyorum ve aşağıda polimer kil hakkında birkaç bilgi paylaşıyorum.
Not : Polimer Kil – Fırınlanabilir Seramik Hamuru oldukça yumuşak, ev fırınında sertleşmesini sağlayan plastik maddeler içeren, kolaylıkla şekillendirilebilen ve oyun hamuruna benzeyen bir modelleme malzemesidir. Sıra dışı bir ürün olan, kullanım alanlarının sınırsızlığıyla ve kullanım kolaylığı ile dikkat çeken polimer-kil yeryüzünde bulunan doğal killere benzemez. Fimo’yu geleneksel killerden ayıran en önemli özellikleri, renklerinin birbirleriyle kolayca karışabilmesi, renk yoğunluğunun istenildiği gibi azaltılabilmesi veya çoğaltılabilmesi, kalıp alma, yontma, oyma, boyama, parlatma ve baskı işlemlerinin yapılabilmesi ve zımparalanabilmesidir. Toprak kile oranla daha dayanıklı olan fimo polimer-kil tamamen kimya labaratuarlarında geliştirilmiştir.İçeriğinde; Polyvinly Chloride (PVC), renk pigmentleri ve plastik maddeler bulundurur. Su içermediğinden kuruma, çatlama gibi sorunlarla da karşılaşmanızı önler. Ev fırınında 110 derecede 30 Dk. pişirildiğinde içeriğindeki ısıya duyarlı plastik madde sıcakla temas ettiği anda sertleşmeye başlar.
Model veya figür yapmak istiyorsanız fimo bu iş için Türkiye’deki en uygun malzeme. Plastilin veya balmumunda olmayan fırınlanınca sertleşme özelliğine sahip böylece yaptığınız modelin kalıcılığı pratik bir şekilde sağlanabiliyor. Killerle kıyaslarsak kuruması, sertleşmesi olmadığından modeli tamamlamanız için size istediğiniz kadar zaman tanıyor. Ayrıca ele bulaşmadığı için daha zahmetsiz. Piştikten sonra küçülmüyor da. Polimer yapısı sayesinde malzemenin çok az direnç gösteren bir kıvamı var bu sayede ince detayları yaparken daha hakim olunabiliyor. Piştikten sonra çok sert olmaması üzerinde daha bir takım değişiklikler yapmanıza imkan sağlıyor. (Piştikten sonra bir miktar daha sert olması için sıcakken buzlu suya atım). Çok fazla renk seçeneği olması ve bunların birbirine karıştırılabilmesi hatta hafif transparan, taş dokulu, simli ve fosforlu türlerinin bulunması da cabası…
Elinize saglık güzel yazı olmuş.
Polimer kil satın almak için: http://www.yummykupe.com adresine göz atabilirsiniz.
Polimer Kil
Teşekkür ederim 🙂