Kasnakta keçe pano

Kasnakta keçe pano

Bu konuda yazıdan çok fotoğraf paylaşacağım sanırım sizlerle çünkü sanırım bu akşam yazmaya enerjim pek yok, çokça görsellik paylaşayım sizde baka baka yapın ne dersiniz?

Nasıl mı yapacağız? Öncelikle bize kasnak lazım. Evet bildiğimiz annelerimizin kanaviçe vs. yaparken kullandığı kasnaklardan.  Hiç duymamış olabileceğinizi sanmıyorum tabi ama başlayım anlatmaya şimdi nedir bu kasnak? Elde nakış-dikiş yaparken kumaşta büzük büzük sonuçlar almayalım diye kumaşı gergin tutmaya yarayan biri vidasız biri vidalı birbirinin içine geçen iki yuvarlak tahtadan oluşan aparat.  Diğer adı da gergef zaten bunun, ismiyle nasıl da müsemma kullanım amacı değil mi? Yani tam olarak şöyle bir şey;

kasnak

Tabi bunun vidasız olanını lunaparka, panayıra giden her haylaz çocuk anımsayacaktır, hani bedava sigara kazanmak için sigaraların tam üstüne denk getirme amacıyla atılan yuvarlak şey var ya, hah işte o da kasnak. Peki neden haylaz çocuklar hatırlasın? Çünkü iyi çocukların gözü sigarada olmaaaaz! Kötü bişiy o, öğg, kaka, pis, ıyy.

Hatta;

 İyi kızlar cennete.

Kötü kızlar her yere

 Çıtır kızlar nereye

 Nereye de giderler?

Vallahi bu günlerde ortaya salıvereceğim geyik cümlelerin boynuzları nerelere kadar gidiyor ben de ön göremiyorum, o halde siz bir de klibi izleyip 90’lar gençliğinin üstünden geçen buhranın boyutunu görün.

O halde neye ihtiyacımız var?

Öncelikle yaratıcı fikirlere, onu edindikten sonar gerekli malzemelerimiz şöyle;

1 Adet soğan

1 adet patates

Üfff…

Pardon ya yemek tarifi değildi değil mi bu? Tamam tamam bıraktım sulu zırtlak espirileri, devam ediyorum, yoksa bu mevzu büyük göğüslü kadınların evrimleşme sürecinin en üst halkası olduğunu iddia etmeme kadar gidecek. Ne o, gayet ilginç geldi değil mi? oysa sadece göğüs dedim meme bile değil. Nereden geldi konu memeye ya?

Malzemeler;

İstediğimiz boy kasnak ya da kasnaklar

Kasnağa germek için kumaş

Kasnağa gerdiğimiz kumaşı tok (sağlam) tusun diye kumaş elyaf

İstediğimiz renklerde kalın ve ince keçeler

Yapmak istediğimiz panonun temasına uygun kalıplar ki ben kullandığım kalıpları yazının sonunda sizler ile paylaşacağım

Dikiş ipliği

Dikiş iğnesi

Silikon yapıştırıcı

Çeşitli boncuk ve kurdelalar, bunları süsleme amaçlı kullanacağız, bakınız panomdaki deniz yıldızları boncuktan onları kesmeye çok üşendim yapıştırıverdim.

Ben akvaryum temalı panolar yapmak istediğim için çeşitli balıklara çeşitli gözler dikmek-yapıştırmak istedim dolayısı ile göz yerine kullanabileceğimiz boncuklar

Keskin bir makas, tercihen nakış makası, kalın keçeleri keserken daha çabuk nasılrlarınız olur ellerinizde lakin daha düzgün kesilmiş keçelere sahip olursunuz.

Yaz yaz bitmedi ne çok malzeme varmış, şu evrimleşmeyi anlatsam şimdiye bitmişti.

Yapım aşamaları;

Öncelikle kalıplarımızı istediğimiz zaman istediğimiz şekilde kullanabilmek için karbon kağıdı ile kalın  bir kartona çizip kesiyoruz. Kalın karton şeklindeki kalıplar keçeye çizerken normal A4’e göre daha kullanışlı oluyor çünkü çoklu kullanımda kırışıp deforme olmuyor. A4 demişken kağıttan bahsediyorum bu arada Alman kökenli araba markasından değil. Sonra kullanmak istediğimiz balıklarımızı, balık diyorum çünkü benimki akvaryum temalı bir pano olsun istiyorum keçelere çizip kesiyoruz. Tabii ki dikiş paysız tam çizgilerin üstünden olacak şekilde bir kesme işlemi bu. Bu işin en güzel yanı da istersek elde dikişe ihtiyaç duyuyoruz istemezsek bize kalmış, keyfimizin kahyası olabiliriz rahatlıkla.

keçe pano kalıp

Keçeden kestiklerimizi yok gözü idi, yok yüzgeci idi diyerek yapıştırıp hazırlıyoruz.

Keçe ahtapot

Akvaryumda olmasını istediğimiz daha neler varsa örneğin, mercan, taş, yosun, ahtapot gibi onları da kesip hazır bulunduruyoruz yanımızda.

keçe dikişi

Süslü, kirpikli balıklarımız olsun dersek iğne ve iplik ile istediğimiz süslemeleri de yapıyoruz keçelerimize.  Sıra geldi kasnakları germeye.

Kasnakları vidalı kısmından ayırıp, düz olanının üzerine önce elyaf daha sonra da güzelce ütüleyip düzelttiğimiz kumaşı seriyoruz. Vidalı kasnağı bu iki katmanın üzerene geçirerek vidasını iyice sıktıktan sonra arkasında kalan kumaş payını kesiyoruz. Vida kısmında biraz fazla pay bırakıp bunu silikon ile kasnağa yapıştırıyoruz ki çirkin bir görüntü çıkarmasın bizlere.

Keçe kasnak tablo

Şimdi nasıl istersek o düzende balık, deniz atı, taş, yıldız boncuklar ve yosunları panomuza yerleştirip hepsini silikon ile kumasın üstüne yapıştırıyoruz.

Ta taaa bitti.

Bundan sonraki adım bunları evimizde asıcak yer bulmak ve asmak için duvarda delikler açmak. Hah işte tam bu esnada benim keçelere olan aşkım azalarak aynen şurada bahsettiğim matkap aşkım başladı. Matkap kullanmayı hep eskiden beri erkek işi olarak görürken beni tanıyanlar elektrikli her tür alete karşı ne kadar büyük bir ilgim olduğunu bilirler. Hele ki bu birde inşaat malzemesi ise yeme de yanında yat. Çocuk iken hayran hayran kule vinçlere bakarak bir gün onları kullanmayı hayal ettiğimi söylesem aklınızdaki delilik seviyem biraz daha artan bir eğri çizer mi acaba?

kepçe izlemeHayır hayır ben diğer bir ata sporu olan “kepçe izleme”cilerinden değil kule vinç aşığı olanlardandım. Evde beslemek için fil, balina, at alamadığım gibi kullanmak için kule vinç de alamacağıma göre ben de limdeki ile yetinip bir matkaba aşık oldum.  Hem de küçük ama darbeli!!!

Ne farkı mı var, aaa çok cahilsin anacım. Darbeli matkap delme işlemini sadece dönme eylemi ile değil, ileri geri hareket edişi ile gerçekleştirendir. Kullanırken hissedilir mi, kolon delmiyorsanız sanmıyorum. Zaten kolon delmenizi de önermiyorum, deprem riski olan bir ülkede şans eseri yaşamaya devam ediyoruz bence hiç gerek yok oturduğumuz binanın yük taşıyıcı unsurlarını zedelemeye.

darbeli matkap aşkıNitekim matkap her evde bulunması gereken bir alettir ve hiç benim sandığım gibi sadece erkeklerin kullanabileceği bir şey değil. Kullandım gördüm, beyin bedava. Ve bunu kullanabildiğimi keşfettiğimde babamın bana doğum günü hediyesi olarak çok önce neden bunu almayı tercih ettiğini anlamış oldum. Gerçi o matkap kim götürdüye gitti ama olsun ben hayatımın aşkını üzerine para vererek de olsa (galiba hep de böyle oluyor) buldum. Evim sanki biraz daha evim oldu aşkımın sayesinde.

Matkap diye tutturmamın sebebi duvarda gereksiz boya-sıva dökülmesi yaratmayacak şekilde nizami delik açıp, dübeli içine çakıp içine de vidayı yerleştirip bir askı oluşturmak.

Sıkıldım yazmaktan, az yazı çok resim dememiş miydim ben? Pano tarifi mi,  o “ta taaa bitti” den önce bitmişti zaten, matkaba olan aşkım depreştiği için sanırım biraz kadar daha uzattım.

Darbeli matkap yoksa matkapla, o da yoksa elinize çekiç ve çivi alıp panoları asmak istediğiniz duvarı delin, çivinizi çakın ve asın.ufak bir uyarı bu işlemi gece saat 23:00 civarında yapmayın komşuları biraz kızdırabilirsiniz, tecrübe ile sabit. Bence güzel oldu güle güle kullanın.

Kalıplar

Çok fotoğraf diye söz vermiştim sözümü tutuvereyim çeşitli görseller;

Keçe kaya balığı

Keçe kalamar keçe balıklar Keçe balıkcıklar
keçe balık

Bu yazı Dikiş, Genel, Keçe kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir