Bir Terrarium Eksikti…

Evet hakikaten eksikti 🙂

Havalar ısınıyor yavaş yavaş, cemre de toprağa düştükten sonra “kim tutar beni bağ bahçe bostan yaratmalıyım” diye dolaşıyordum ki internette “Terrarium” terimi ile karşılaştım. Önce açıklayalım terrarium nedir? Bu konuda agaclar.net de çok güzel açıklamalar ve örnekler bulunmakta.

Terariumlar genellikle bitkiler, sürüngenler ve bilimum böcekler için hazırlanan suzuz akvaryumlarmış…  Aslında susuz akvaryum cümlesi biraz tuhaf oluyor çünkü Akvaryum; “Aqua” yani “Su” kelimesinden türemiş. İngilizce’si Aquarium’dur ve “Su ortamı” gibi bir anlama geliyor.

Meğerse terariumlarda bu şekilde oluşmuş bir kelimenin karşılığı olacak şekilde,  İngilizcesi “Terrarium” yani “Terrain” (arazi) kelimesinden türemiş ve Terrarium ortaya çıkmış. Eğer oluşturduğunuz terrariumun bir köşesine sulak alan eklerseniz bu “paludarium” olurmuş…

Tam kapalı (ağzı kapanmış) olabileceği gibi çeşitli şişelere dikilmiş dekorasyon amaçlı olanları da bulunmakta. Ben tam bir kapalı bitki dünyası yaratmak istedim ve harekete geçtim 🙂

Peki nasıl yaptım?

Malzemeler;

1- Kapaklı kavanoz vari bir cam bulmalıyız, ne kullanacağınız tamamen evdeki malzemeye ve hayal gücünüze bağlı…

2- Çeşitli boylarda çakıl taşları (Bu bize saksının altına koyduğumuz tabak gibi tabak görevi yapacak kavanozumuzun dibinde, fazla suyu muhafaza edecek alan yaratacak)

3- Hazır poşetlerde satılan torf (çiçek toprağı yani) Bahçeden topladığımız toprağın olmayacağını özellikle belirtiyor çünkü içinde mantar ve bakteri olusturabilecek misafirleri de yanında getirme ihtimali çok yüksekmiş.

4- Kırılmış mangal kömürü (kavanoz içerisindeki nemlenmeyi küf oluşumunu vs. yi engellemesi için gerekliymiş)

5- Nemli ortamı ve sıcağı seven bitki (Fittonia aslında renk ve görsellik olarak muhteşem olurdu ama ben çiçekçide minyatür boy bir yeşil ot buldum, çiçekçiye adını sordum airis mairis gibi bişey dedi, internette aradım bulamadım derken şans eseri fotoğrafı karşıma çıkınca ne olduğunu öğrendim, ismi Selaginella imiş. Şansıma nemi ve sıcağı çok seven bir çeşit yosun türüymüş, öyle çiçekçinin dediği gibi bir çeşit çam değil :))

6- Dekoratif taşlar, oyuncaklar deniz kabuğu vs.

Kavanozumuza sırasıyla önce çakılları döşüyoruz, sonra üzerinde kırılmış kömür parçalarını ekliyoruz,

ve çiçeğimizi dikmel için torfu koyuyoruz. Ufak bir detay bunların hepsini huni yapılmış bir gazete kağıdı yardımı ile koyarsanız hem kavanoz yüzeyiniz kirlenmemiş olur hemde daha kolay olur.

Bitkimizi saksısından çıkartıp köklerindeki toprağı biraz silkeleyip torfun içine yerleştiriyoruz. sonra çeşitli taşlar ve oyuncaklar ile süslüyoruz. Çok az suluyoruz.

Benim acemi terranium’umumdaki tek oyuncak denizyıldızı Patrick ve yanına arkadaş olsun diye koyduğum deniz kestanesi kabuğu.

Uğraştım uğraştım başardım ama tabi ki sadece bir tanecik yapmak yetmedi, kaktüslerimi de hiç kullanmadığım cam kadehlere diktim. Bu cama çiçek dikme işini çok beğendim. Youtube da “How to make terrarium?” konulu videolarda açık terrariumlar için menekşeleri de kullanıyorlardı, bir sonraki aşama da menekşe ile bir dekor yapmayı planlıyorum.

Sonra sabahın köründe üşenmedim kavanozumu paketledim işe getirdim, koydum bilgisayarımın yanına oh ne  güzel yeşillik manzarası oldu. Sulamam biraz çok geldiğinden nemlenmişti kavanozun içi, ben de kapağını açarak nemin çıkmasını sağladım ve tekrar kapattım.

Fısır fısır bir ses duyuyordum ne olduğu anlamam için kavanozun kapağını tekrar açmam gerekti. Meğer denizyıldızı Patrick sesini duyurmak için çabalayıp duruyormuş, kapağı bir açtım ki avaz avaz bağırıyordu “KADINLAR GÜNÜN KUTLU OLSUN!!!!!” diye. Ondan duyunca ayıldım bende kadınlar gününüz kutlu olsun 🙂

 

Bu yazı Çiçek böcek, Genel kategorisine gönderilmiş ve , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir